Europe1: Руската стратегия принуди Киев да подсили войските си около Харков

Снимка: Туитър

Руската стратегия принуди Киев да подсили войските си около Харков, съобщава радиостанция Europe1.

Пътувайки до Харков в четвъртък, украинският президент Володимир Зеленски посочи, че неговите войски се стичат в северната част на страната, за да защитават този стратегически град, докато руските сили се приближават. Перфектният план за Русия, която се стреми да завладее целите региони на Донбас.

Украйна се огъва срещу Русия? Между 35 000 и 50 000 руски войници се стичат към Харков, много стратегически град за Киев. Украинският президент Володимир Зеленски каза в четвъртък, че няколко от войските му се насочват на север, за да защитават града и околностите му.

В крайна сметка капанът, поставен от руснаците, изглежда работи, защото целта на Москва е да принуди украинците да преместят войски на север. След това тази маневра може да позволи на руснаците да отворят пробойни на юг и да завършат завладяването на целите региони на Донбас.

В същото време украинската армия се бори да строи 250 000 души на фронтовата линия. „Във всички бригади има 40% недостиг на персонал“, подчертава френски военен източник пред Europe 1. „Изправени сме пред вълна от дезертьорство сред младите наборници“, потвърждава украински офицер. „В Киев вече не говорят с нас за въоръжение, а за проблеми с набирането“, продължава френски войник, завръщащ се от фронта след мисия за наблюдение.

Западните армии изглежда са решили. Украйна ще трябва да преговаря за края на войната, с риск от най-лошия сценарий, например руснаците да се ангажират да отворят друг фронт.

Според информация на Europe 1 западните канцлерства подготвят координирани дипломатически действия, за да убедят Володимир Зеленски да приеме принципа на преговорите. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа